martes, 15 de noviembre de 2016

Πως γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε διαφορετικές μεριές του πλανήτη μας

Δεν γιορτάζουμε μόνο εμείς εδώ στη χώρα μας τα Χριστούγεννα με ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο. Ούτε είμαστε ο μοναδικός λαός για τον οποίο αυτή η γιορτή είναι ίσως η πιο σημαντική του χρόνου.
Με την ίδια μεγαλειότητα γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε πολλά μέρη του κόσμο, μια και τα Χριστούγεννα είναι ίσως η πιο όμορφη μέρα του χρόνου σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ας δούμε όμως πώς γιορτάζουν αυτή τη μεγάλη γιορτή σε μερικά μέρη:




Ας ξεκινήσουμε από τη μακρινή και παγωμένη Φινλανδία! Η πιο σημαντική μέρα στην εορταστική περίοδο είναι η παραμονή των Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου δηλαδή.
Η μεγάλη γιορτή ξεκινά από το μεσημέρι. Εκείνη τη στιγμή στην πόλη Turku, σύμφωνα με μια παλιά μεσαιωνική παράδοση, με τραγούδια και ύμνους, οι κάτοικοι της πόλης προσκαλούν την "ειρήνη των Χριστουγέννων" να παρουσιαστεί με κάθε επισημότητα.
Ο στολισμός στα σπίτια περιλαμβάνει χρωματιστά κεριά και διακοσμητικά φυτά της εποχής όπως το αλεξανδρινό.
Την παραμονή των Χριστουγέννων οι Φινλανδοί, θυμούνται τους ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή και επισκέπτονται τα νεκροταφεία στις πόλεις τους. Με κεριά στα χέρια και το χιόνι να καλύπτει τα πάντα η εικόνα που παρουσιάζουν τα κοιμητήρια εκείνη την ημέρα, είναι μιας φωτεινή θάλασσα.

Η 4η Δεκεμβρίου, ημέρα που γιορτάζει η Αγία Βαρβάρα, είναι μια σημαντική μέρα στον εορτασμό των Χριστουγέννων στην Τσεχία. Σε όλη τη χώρα οι κάτοικοι θα κόψουν κλαδιά κερασιάς από τα δέντρα και θα τα τοποθετήσουν στο νερό για να διατηρηθούν. Θα περιμένουν μέχρι τη μέρα των Χριστουγέννων, για να δουν αν τα κλαδιά αυτά θα ανθίσουν. Αν αυτό συμβεί τότε η καλοτυχία θα κατακλύσει το σπιτικό και οι νιές θα έχουν σοβαρές προοπτικές να βρουν άντρα εκείνη τη χρονιά!
Τα κλαδιά της κερασιάς και άλλα διακοσμητικά φυτά, όπως το αλεξανδρινό θα τα τοποθετήσουν με προσοχή μέσα σε ψάθινα καλαθάκια και θα δημιουργήσουν τη διακόσμηση του γιορτινού τραπεζιού.



Στην Ισπανία, η γιορταστική περίοδος ξεκινά στις 22 Δεκεμβρίου, όταν θα γίνει η κλήρωση του Χριστουγεννιάτικου λαχείου, που μοιράζει εκατομμύρια και η τελετή της κλήρωσης, κρατά σχεδόν όλο το πρωινό και μεταδίδεται από ραδιόφωνο και τηλεόραση. Οι Ισπανοί είναι κυρίως καθολικοί και τα Χριστούγεννα είναι ίσως η πιο σημαντική εορτή τους.
Στη συνέχεια, πιο σημαντική είναι η παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τέλος η 6η Δεκεμβρίου που ονομάζεται Dia de los Reyes και είναι η μέρα που τα παιδιά θα λάβουν τα δώρα τους, όχι από τον Άη Βασίλη, όπως είναι παράδοση σε όλο σχεδόν τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά από τους τρεις μάγους! Ναι, όσο και να σας φαίνεται παράξενο τα παιδιά στην Ισπανία, πρέπει να περιμένουν μια εβδομάδα παραπάνω απ' ότι τα παιδιά σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο για να λάβουν τα δώρα τους!
Την παραμονή μάλιστα, στις 5 Ιανουαρίου δηλαδή, σε όλες τις πόλης της Ισπανίας, θα γίνει η παρέλαση των μάγων, που πάνω σε άρματα με τις χριστουγενιατικεσ στολεσ τους, μοιράζουν σε μικρούς και μεγάλους που λαμβάνουν μέρος στη γιορτή, γλυκά και καραμέλες.

Οι εορταστική περίοδος στην Ελβετία κρατά 4 εβδομάδες πριν τη μεγάλη μέρα. Οι Ελβετοί θα πλέξουν το εορταστικό στεφάνι και στις 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, ο άγιος θα εμφανιστεί στις πλατείες και θα μοιράσει καραμέλες και ζαχαρωτά στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους.
Δε λείπει φυσικά το στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο από τα εορταστικά έθιμα των Ελβετών, αλλά ούτε και τα κάλαντα που ψάλλονται την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ το βράδυ της παραμονής έχει έρθει η ώρα για το πλούσιο γιορταστικό οικογενειακό τραπέζι!

No hay comentarios:

Publicar un comentario