lunes, 18 de noviembre de 2013

Βομβαρδισμός νεότητας!


Νέες δραστικές μέθοδοι για τη φωτογήρανση και τη βιολογική γήρανση.
"Η τοπική έγχυση βιταμινών στο δέρμα κρίνεται απαραίτητη με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας, για να γίνει αυτό πιο ελαστικό, υγιές και όμορφο".



Το δέρμα μας "αισθητικά" βλάπτεται από δύο κύριες αιτίες: Tον ήλιο με τη φωτογήρανση και το χρόνο με τη βιολογική γήρανση. Είναι εύκολο να θυμόμαστε τι είδους βλάβη μας κάνει ο κάθε τύπος υπεριώδους ακτινοβολίας, αν κάνουμε ένα λογοπαίγνιο: Όπου UVB (όπου "B"=Burn, έγκαυμα και επιφανειακές αλλοιώσεις) και UVA (όπου "Α"=Age, βιολογική γήρανση). Και οι δύο τύποι ακτινοβολίας προκαλούν ζημιά, όπως επίσης και οι ηλιακές κλίνες (solarium), ενώ εντυπωσιακό είναι ακόμη και το γεγονός ότι μας γερνά και το φως της ημέρας! Αξίζει να συνειδητοποιήσουμε ότι πολύ πιο εύκολα μπορούμε να βελτιώσουμε τη βιολογική γήρανση από τη φωτογήρανση. Η κα Ευτυχία Αλεξανδροπούλου, ειδική δερματολόγος, πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Αθηνών, με εξειδίκευση σε θέματα αισθητικής δερματολογίας - μεσοθεραπείας στο Μιλάνο (Ιnstituto Mesoterapico) και Peeling στο Λος Άντζελες, μας ενημερώνει για τις τελευταίες μεθόδους που χρησιμοποιούνται στη δερματολογία.
"Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε είναι είτε διορθωτικές είτε θεραπευτικές. Στις διορθωτικές που εστιάζουν τοπικά στο πρόβλημα ανήκουν τα εμφυτεύματα (Restylane, Perlane, Touch, Zyderm), που διορθώνουν τις στατικές ρυτίδες αυτές δηλαδή που δημιουργούνται με τη βαρύτητα καθώς και τη μείωση όγκου (για παράδειγμα, λόγω της μείωσης του λίπους του προσώπου), και το Botulinum, που διορθώνει τις κινητικές ρυτίδες (μεσοφρύου, μετώπου κλπ.). Στις θεραπευτικές μεθόδους ανήκουν τα διάφορα είδη peeling (propeel, easy peel, TCA, Jessner), τα laser, η δερμοαπόξεση και η μεσοθεραπεία (χρήση βιταμινών, ιχνοστοιχείων, ενζύμων και αμινοξέων), που σκοπό έχουν να βελτιώσουν την κατεστραμμένη επιδερμίδα, να διεγείρουν το κυρίως δέρμα (χόριο), ώστε να παράγει νέα δομικά υλικά (κολλαγόνο, ελαστίνη, γλυκοζοαμινογλυκάνες) και να βελτιώσει τις λειτουργίες του. Έτσι, ένα βιολογικά ή και ηλιακά γερασμένο δέρμα γίνεται πιο υγιές και με μεγαλύτερη φυσική αντοχή, άρα αισθητικά καλύτερο. Επομένως, με τις διάφορες θεραπείες, σκοπό έχουμε να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν γίνεται την υγεία του δέρματος. Αυτό σημαίνει λιγότερες ρυτίδες, περισσότερη λάμψη, λιγότερη αφυδάτωση και, εν ολίγοις, πιο όμορφο και νεανικό δέρμα".


Πόσο ασφαλείς είναι, όμως, αυτές οι μέθοδοι και τα υλικά που χρησιμοποιούνται;
"Στην ιατρική, η λέξη ασφάλεια είναι μια πολύ σχετική έννοια", απαντά η κα Αλεξανδροπούλου. "Πάντοτε μετράμε το κλινικό όφελος σε σχέση με την ανεπιθύμητη αντίδραση. Καλό είναι να θυμόμαστε και τη ρήση του Ιπποκράτη ωφελείν ή μη βλάπτειν. Στην κοσμητική δερματολογία, όμως, το κύριο κλινικό όφελος είναι η αισθητική αποκατάσταση του δέρματος, άρα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η χρήση ασφαλών ουσιών είναι επιβεβλημένη και η προσπάθεια να πλησιάζουν το μηδέν οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις απαραίτητη. Γενικά, αλλεργικές αντιδράσεις εμφανίζονται σπάνια, επειδή ο οργανισμός είναι εξοικειωμένος ειδικά με τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα αμινοξέα  είτε με τη βρώση είτε με την τοπική χρήση".
Μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες που εφαρμόζονται είναι η τοπική έγχυση βιταμινών στο δέρμα. Η ιατρός μας εξηγεί:
"Οι βιταμίνες είναι ουσίες που δεν παράγονται από τον οργανισμό, αλλά είναι απολύτως απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του. Τις λαμβάνει μόνο εξωγενώς  με τη λήψη τροφής και με συμπληρώματα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο σημαντικές είναι και για το δέρμα, που είναι το μεγαλύτερο όργανο του οργανισμού μας (το 16% του βάρους μας είναι δέρμα). Με την πάροδο των χρόνων, όμως, το ποσοστό των βιταμινών που φθάνει στο δέρμα όλο και μειώνεται, με αποτέλεσμα αυτό να δείχνει πιο θαμπό, αφυδατωμένο να γίνεται ανελαστικό, με λεπτές ή πιο βαθιές ρυτίδες. Η λήψη βιταμινών από το στόμα δεν επαρκεί, διότι, άλλα κύρια όργανα του οργανισμού απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό, μιας και οι βιταμίνες έχουν και αντιοξειδωτική προστασία. Έτσι, ορισμένες φορές, κρίνεται απαραίτητη η τοπική έγχυση βιταμινών στο δέρμα με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας, για να γίνει αυτό πιο ελαστικό, υγιές και όμορφο".
Με την ενδοδερμική προσθήκη στις προβληματικές ζώνες προσώπου και λαιμού ειδικών διαλυμάτων βιταμινών βελτιώνονται οι λειτουργίες των κυττάρων του δέρματος. Ενισχύονται οι υποδόριες στοιβάδες, μειώνεται η χαλάρωση και αρχίζει η παραγωγή κολλαγόνου. Με αυτό τον τρόπο γεμίζουν οι μικρές ρυτίδες και βελτιώνεται η υφή του δέρματος. Η μέθοδος είναι ασφαλής και ανώδυνη. Στα σημεία των εγχύσεων το δέρμα είναι ελαφρώς ερυθρό και έχει μικρούς πομφούς, που απορροφώνται σε διάστημα λιγότερο των δύο ωρών. Ήδη από το δεύτερο 24ωρο της θεραπείας το δέρμα γίνεται πιο λαμπερό. Οι εγχύσεις γίνονται ανά εβδομάδα αρχικά και ανά 15ήμερο αργότερα, για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.
Αν η μεσοθεραπεία συνδυαστεί με το propeel, τα αποτελέσματα είναι πιο γρήγορα και θεαματικά, όσον αφορά τη λάμψη και την υφή του δέρματος. Το propeel είναι μέθοδος peeling ελαφράς διείσδυσης, που μπορεί να γίνει και τους καλοκαιρινούς μήνες. Διεγείρει τη βασική κυτταρική στοιβάδα, ώστε να παράγει νέα κύτταρα και κολλαγόνο. Με τη συχνή και εύκολη χρήση ειδικών παραγόντων, το δέρμα αρχίζει να γίνεται πιο λείο, με λιγότερες ρυτίδες, λιγότερες έως καθόλου καφέ κηλίδες, πιο ελαστικό και ενυδατωμένο με λίγα λόγια πιο υγιές και νεανικό. Το easy peel είναι και αυτό μέθοδος peeling ελαφράς έως μέτριας διείσδυσης, που εφαρμόζεται ανά διάστημα 7-15 ημερών. Μπορεί επίσης να γίνει τους καλοκαιρινούς μήνες, μιας και η εικόνα του μετά είναι ελαφρύ κοκκίνισμα του προσώπου και ήπια απολέπιση για διάστημα 24 έως 48 ωρών, με άμεσο αποτέλεσμα ένα πιο φωτεινό και ενυδατωμένο δέρμα.

No hay comentarios:

Publicar un comentario